Рисунките-снимки

ноември 6, 2009

Преди малко попаднах на този линк:

http://beautifulpictures-sepphoras.blogspot.com/2009/11/realisti4ni-risunki-s-moliv-krasivi.html

, където е показана мака колекция на графики, които, признавам, са страшно реалистично нарисувани. Наистина на някои от тях се запитваш дали не са снимки, минати през Photoshop.А преди известно време, търсейки картини на натюрморти, разгледах галерията на Jos van Riswick:

http://www.josvanriswick.com/

Тогава отново останах с впечатлението за тотален реализъм при картините му.

Но, без да имам претенциите, че мога да рисувам или че съм компетентен на тема изобразително изкуство, ми е интересно кому е нужно да хаби време, техника и материали да прави репродукция на снимка и тотално отражение на реалността, като това може да се постигне с щракането на едно копче на фотоапарата? Не поставям изобразителното изкуство по-ниско от фотографията, но има някаква тенденция способни и технички художници да правят рисувани снимки, които могат и да възхищават един средностатистически човек, но какво от това след като са лишени от творчеството и душевното състояние на художника?

Съжелявам, ако с това съм засегнал някого, но по моему една картина, била тя графика или цветна, не трябва да се стреми да бъде фотография. Художникът си е художник, а фотографът – фотограф. И всяко едно от тези изкуства е прекрасно само по себе си, за да е нужно да се правят някакви лишени от отношение и характер заемки.

Между другото, интересно ми е какво се мисли за това – не защото има някакво кой знае какво значение, просто от любопитство. (:

3 коментара to “Рисунките-снимки”

  1. lilac Says:

    wow. само като си представя колко време му е отнело на съответния човек да направи една такава рисунка. wow wow.
    страшно добри са и според мен няма значение, че изглеждат като фотографии. след като са красиви какво ни пука защо и как?

    ^^

  2. Vesela Says:

    мисля, че трябва да си страшно добър, за да постигнеш такъв реализъм и това не е липса на характер, защото в по-голямата си част и първоначалната магия на изкуството е в създаването на нещо, толкова близо до действителността:)

    едва ли един художник се мъчи да постигне това състояние – той просто вижда и усеща, винаги.

    рисуването е…

    • tedo92 Says:

      Разбирам те, но не смятам, че е нужно да се хаби време, за да създадеш нещо, което става с едно щракане и малко фотошоп. Съгласен съм, че трябва да си страшно добър, но все си мисля, че е по-добре да вложиш това умение в нещо, различно от опити да се правят фотографии с молив.
      Може би разсъждавам по-прагматично, но не знам, така виждам нещата…


Вашият коментар